Biografia de la Sra. Assumpta Farran i Poca, física i fins setembre directora de l’ICAEN (Institut Català d’Energia) – Generalitat de Catalunya i presidenta de EnerAgen

 

Biografia (viquipèdia i la Vanguardia)

Nascuda a Barcelona l’any 1968, es va llicenciar en Ciències Físiques amb l’ especialització posterior en física de l’Atmosfera per la Universitat de Barcelona (UB) i Màster en Enginyeria Ambiental i Energètica per l’Institut Català de Tecnologia.

En l’àmbit de la gestió pública, ha participat en els programes de formació en Direcció Estratègica i Gestió de la col·laboració público-privada (ESADE) i d’Innovació i Lideratge a la Gestió Pública (IESE).

Amb 25 anys de carrera professional en els àmbits tècnics de la contaminació atmosfèrica, el canvi climàtic i l’energia.

Entre els anys 2011 i 2016 va ser directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat on va  liderar l’aprovació i desenvolupament del Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a la Conurbació de Barcelona, avui encara vigent, la implantació dels episodis ambientals de contaminació,  la primera llei de fiscalitat ambiental de Catalunya, aprovada el 2014, per les emissions de l’aviació comercial i la indústria contaminant,  la posta en marxa del segon període del comerç d’emissions de gasos d’efecte hivernacle – avui tristament famós per la pujades dels preus de la electricitat dels darrers dos mesos- així com del Pla de reducció de les emissions contaminants de les grans instal·lacions de generació elèctrica que va portar al tancament definitiu de totes les centrals de fuel i carbó l’any 2012.

En els  dos darrers anys ha estat directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i presidenta de l’Associació d’agències d’energia estatals ENERAGEN. Sota la seva direcció, l’ICAEN va coordinar un ampli procés de concertació social i polític que va finalitzar amb l’aprovació del Pacte Nacional per la Transició Energètica de Catalunya. Un pacte que tot seguit va quedar recollit en la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya i que hauria de marcar el camí cap a la quarta revolució energètica i industrial del nostre país. Sota la seva direcció es creen la Taula de les Infraestructures de recàrrega del vehicle elèctric –PIRVEC- que avui està desplegant la única xarxa de recàrrega ràpida d’accés públic que existeix i la Taula per a l’autoconsum fotovoltaic i les bateries.

A finals de juliol deixa totes les seves responsabilitats polítiques – però no tècniques – per poder canalitzar, el que alguns ja anomenen de revolució energètica, cap a l’àmbit més social atès que està convençuda que les oportunitats que aportarà la transició energètica cap a un model renovable, distribuït i participatiu no es produirà si no es compta amb la implicació del ciutadà. Avui, forma part del patronat de la Fundación Renovables.

 

Referència d’interès:  web Hibridos y elétricos i Sense Ficció – TV3 (juny 2017)

-Articles de la revolució solar:

La revolució solar. Sense Ficció TV3
https://www.facebook.com/tv3/videos/10155469594114886/ 
https://www.youtube.com/watch?v=AIeZ1BFCF4I

Catalunya aprofitarà el sol que capten els sostres i terrats. El Punt Diari
https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1242869-catalunya-aprofitara-el-sol-que-capten-els-sostres-i-terrats.html

“El pitjor que pot passar és que aquí no passi res”
http://www.laconca51.cat/pitjor-que-pot-passar-que-aqui-no-passi-res/

-Articles de la revolució del vehicle elèctric

Respirar aire limpio, gana.
https://elperiodicodelaenergia.com/respirar-aire-limpio-gana/

Transición energètica justa
https://blogs.20minutos.es/la-energia-como-derecho/2018/12/14/transicion-energetica-justa-un-nuevo-eslogan-politico-i/

Petróleo y movilidad eléctrica. El fracaso y la esperanza de la Cumbre climàtica de Katowice ( COP 24)
https://blogs.20minutos.es/la-energia-como-derecho/tag/assumpta-farran/

Los coches dièsel y de gasolina nunca podran almacenar electricidad
https://www.hibridosyelectricos.com/opinion/assumpta-farran/coches-diesel-gasolina-nunca-podran-almacenar-electricidad/20181012171747022445.html

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields

    *

    code