Biografia del Sr. Cristóbal Colon, fundador i president de la cooperativa La Fageda

 

Biografia (pròpia)

Nascut a Zuera, Saragossa, l’any 1949, és psicòleg i empresari. Llicenciat en Psicologia Clínica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster PDG per IESE. Tot i haver estat aprenent de sastre i més tard propietari d’una sastreria, el món de la malaltia mental i l’immens misteri que amaga, el va subjugar fins el punt de dedicar-hi 10 anys de la seva vida, treballant en diferents “manicomis”. Aquest periple el porta a Salt, en plena reforma psiquiàtrica a Europa i també a la conclusió que calia buscar una feina real i digne als interns, per tal d’abandonar les estructures confinatòries que havien esdevingut els hospitals psiquiàtrics. L’any 1982, sent alcalde l’Olot el Sr. Joan Sala, crea la cooperativa La Fageda SCCL juntament amb la seva esposa i el psiquiatre Josep Torrell. Els primers treballadors són 14 persones de la comarca amb tractament psiquiàtric, que fan manipulats per a empreses veïnes i feines de jardineria per al municipi. 10 anys més tard, s’instal·la al mas Els Casals de Santa Pau, una finca de 16 ha situada a la Fageda d’en Jordà. Empès per la necessitat de tirar endavant el projecte, Colón decideix fabricar iogurts “La Fageda”, marca cedida per l’empresari Xavier Espuña, que ha adquirit una gran notorietat i omple d’orgull a les més de 350 persones que hi treballen, 60% dels quals amb malaltia mental o discapacitat psíquica. Actualment, el iogurt natural “La Fageda” és el més venut a Catalunya, per davant de les marques multinacionals. Però el més remarcable és que la taxa d’atur a la Garrotxa dels col·lectius atesos és pràcticament nul·la.

Per tal de preparar l’etapa post-fundacional, La Fageda ha invertit 25M d’euros en 5 anys, dotant-se d’una fàbrica amb la darrera tecnologia làctia i renovant completament les instal·lacions i la finca.

La Fageda s’ha convertit en un cas d’èxit estudiat en universitats d’arreu del món, que ha inspirat i inspira nombrosos empresaris.

Alguns dels casos publicats: J.
A. Segarra; La Fageda, una iniciativa de locura, (IESE, 2014)
Casadesus, Ricard, Mitchell; La Fageda, (Harvard Business Review, 2011)

El model de La Fageda és una visió global, integradora, de la persona i del treball. No és un model empresarial, ni assistencial, ni tampoc un model organitzacional: és el model complet dels valors i creences (cultura), i de l’estructura organitzativa que se’n deriva. És el model que concep una autèntica i real empresa social.

Colón ha rebut la Creu Sant Jordi l’any 2009 i el 2010 el Premi Memorial Luis Companys de la Fundació Josep Irla. La Fageda, per la seva banda, també ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Segons es desprèn dels resultats del Monitor de Responsabilitat i Bon Govern (Merco 2015), La Fageda és l’empresa alimentària més responsable de l’Estat i la setena en el rànquing general.

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields

    *

    code