Sopar, tertúlia i participació en el Pacte Nacional pel Coneixement, amb la Sra. Mercè Chacon i alguns amics del grup Sopars de Girona i del grup de caminaires XirucairesGoldenWalkers, el proper 28 de gener de 2020

Podeu veure la biografia de la Sra. Mercè Chacón, aquí.

Mercè Chacón avui: “el Pacte nacional per la Societat del Coneixement, és un objectiu molt important de país. Amb la situació política actual, és complicat poder interessar a la ciutadania en general per aquest procés que, encara que no siguem conscients, es veritablement transformador”

La seva idea seria poder explicar-nos d’on han partit per justificar tot aquest treball de 2019, impulsat per una acord de Govern.

El treball comença principalment a partir dels indicadors d’innovació regional europeus, per tal de confirmar que, efectivament, estem en una posició “moderada” en relació a les nostres capacitats, quant a coneixement i innovació. De fet, atenent als resultats assolits enguany, es constata que estem perdent posicions.

Des del Govern de la Generalitat i, més concretament, des del Departament d’Empresa i Coneixement, tenen el ferm convenciment que aquest pacte ha de ser una eina clau perquè Catalunya avanci vers una societat pròpia de països social i econòmicament capdavanters.

El Pacte impulsa un acord per definir quins serien els objectius a assolir en els propers 5 anys per tal de tornar al camí del desenvolupament i, també per concretar, quines serien les accions a portar a terme.

En els darrers anys, a Catalunya, aquesta mateixa idea ja ha estat integrada en molts dels pactes i plans estratègics sectorials desenvolupats, però les transformacions disruptives derivades de l’evolució exponencial de les noves tecnologies, exigeix contemplar la generació contínua del nou coneixement. Coneixements que també caldrà incorporar de la manera més ràpida i més eficient possible al mercat. Concretament, als nous productes i processos, tot integrant-hi la innovació.

I és precisament amb aquesta vocació per la que han endegat les tasques per el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que ha d’impulsar una estratègia compartida entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca,  la innovació, l’economia productiva i el teixit empresarial que la genera. També en el conjunt d’agents polítics i socials… i la seva voluntat és la de comptar amb tothom. Es per això que, ens consta, conviden a tothom a participar en el disseny d’aquesta estratègia.     
Fins ara però, aquest procés s’ha desenvolupat bàsicament amb els grups de treball del propi PNSC, tot debatent sobre dades objectives i també en un procés de participació ciutadana.

En parlar d’un pacte social i polític, interessa que sigui conegut i contrastat pels nombre més gran d’experts de l’ecosistema de coneixement català. Tanmateix han cregut que el grup de gironins i, també, el d’alguns amics relacionats que convidem, podríem pertànyer a aquest ecosistema. Es per això que els agradaria molt conèixer la nostre opinió sobre els temes clau que han arribat a concretar.

Aquest sopar procura concretar una forma de participar en el mateix.

Adjunto unes imatges amb informació que ens ajudarà com a punt de partida del actual Sistema de Coneixement de Catalunya. Aquest document el disposarem imprès durant el sopar per, si s’escau, la seva consulta.

14 de gener de 2020

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields