Biografia de la Dra. Begoña Roman i Maestre, filòsofa, professora d’ètica,  investigadora i presidenta del comitè d’ètica de Serveis Socials de Catalunya

Nascuda l’any 1965 a Petrer (Alacant), inicia els estudis de filosofia a la Universitat de València per seguir a la Universitat de Barcelona (UB) on obté la llicenciatura amb premi extraordinari. Es doctora a la mateixa UB, també amb premi extraordinari i amb una tesi sobre Immanuel Kant. 

Professora de la Universitat Ramón Llull (1996-2007),guanya la plaça de professora agregada a la Facultat de Filosofia (UB)  l’any 2007. AQU li reconeix 3 trams de recerca (2001-2006; 2007-2012; 2013-2018). És Vicedegana de Recerca a la Facultat de Filosofia (UB) (2018-).
Coordina, juntament amb J.M. Esquirol el Grup consolidat d’investigació de la generalitat de Catalunya Aporia, Ètica, política i pensament contemporani, on organitza anualment des del 2014 un congrés internacional sobre Filosofia i Salut mental.  
És membre del Comitè de Bioètica de Catalunya; assessora externa del Comitè d´Ètica Assistencial de l´Hospital Clínic de Barcelona; presideix el Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya (2010- ); és membre del Comitè per la integritat a la recerca de Catalunya, del Comitè d’ètica de la recerca amb medicaments de l’Hospital clínic de Barcelona i del Comitè Científic Assessor de la COVID del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Amb 30 anys de docència ha impartit classes als Graus de Filosofia (UB), de Filosofia a la Univ.Ramon Llull (URLl) i d’Economia (URLl) i a màster i post graus de la Escola d’Administració Pública de Catalunya i altres universitats espanyoles i en una xilena (aquesta darrera durant 10 anys), gairebé sempre a l’àmbit de l’ètica aplicada. La seva presència en màsters i postgraus es caracteritza per la varietat de públic i la interdisciplinarietat, sent la dinamització d’estructures ètiques a les organitzacions les que donen fil conductor a aquest ampli conjunt.
Ha estat secretària del Departament de Filosofia Teorètica i Pràctica de la Facultat de Filosofia (UB) (2003-2011), membre de la Comissió Acadèmica a la mateixa facultat (2009-2011; 2018- ), on ha coordinat el màster de ciutadania i drets humans (2014-2015); és la Coordinadora del Postgrau de cultura de la Pau d’IL3 (UB) (2015- ). També ha col·laborat amb els projectes ARMIF (IP: F. Esteban) de la Facultat d’Educació (UB) sobre Filosofia de l’educació; amb un projecte europeu d´Ehealth liderat per l´Hospital Sant Joan de Déu.

De la seva trajectòria científica cal destacar els dos àmbits de l’ètica a què s’ha dedicat més. D’una banda, l’interès pels fonaments des d’una perspectiva deontològica, kantiana i dialògica (Apel i Habermas). En aquest vessant les seves publicacions entren en discussió amb altres corrents utilitaristes o metafísics. L’ètica aplicada ha estat l’altra principal àrea de recerca, tant a l’àmbit de la bioètica, a l’ètica de les organitzacions, i l’àmbit dels serveis socials. La recerca en ètica aplicada l’ha fet en diàleg, i per això moltes de les seves publicacions són amb col·legues i des de la interdisciplinarietat.
Les seves reflexions en aquests àmbits s’han vist enriquides pel treball realitzat en la formació de diferents col·lectius en màsters i postgraus, així com per la seva participació a diferents comitès d’ètica.
Ha fet informes per a l’Agència de Transparència sobre indicadors de compliment dels codis de conducta dels alts càrrecs de l’administració local de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sobre indicadors ètics sobre planificació urbanística i sobre participació. He elaborat altre informe sobre avaluació de bon govern i integritat pública per a IVALUA.

Actualment es dedica a l’estudi de l’ètica a la intel·ligència artificial, i és assessora ètica a l’estudi Value Aligned Artificial Intelligence. Awareness Inside a HORIZON-EIC-2021-PATHFINDERCHALLENGES-01-01.
Enguany te un llibre en premsa a l’editorial Herder Gracias a Kant i entre les seves últimes publicacions destaquen Ética en los servicios sociales (Herder, 2016), i, juntament amb Francisco Esteban, ¿Quo vadis, Universidad? (UOC, 2016). Ha coordinat Hacia una sociedad responsable: reflexiones desde las éticas aplicadas, (Prohom Edicions, 2006), Por una ética ecológica (Prohom Edicions, 2005) i Por una ética docente (Prohom Edicions, 2003).

Leave Comment

  • *required fields