Vídeo-conferències

Sr. Jaume Sanllorente, escriptor i periodista, fundador i director general de la Fundación Sonrisas de Bombay i de la Munbai Smiles Foundation (ONG’s contra la pobresa a Bombay)

L’activista dels drets humans, Sr. Jaume Sanllorente ens explica la seva experiència els darrers 16 anys a la Índia, treballant per ajudar alguns dels més desvalguts concretament a Bombay des de les dues ONG’s que va fundar. Enguany amb un equip de 80 persones segueixen fent una gran tasca contra la pobresa, havent arribat a ajudar en tot aquest temps a un total de més de 10 mil persones (nens i nenes des dels tres anys, joves i no tant joves). Tot un exemple de dedicació als altres gens menystenible. Una experiència que encongeix l’esperit.

Professor Joaquim Vilà – Innovació – IESE

Com una petita empresa, Prefabricats Planas, detecta un risc de futur i el resolt. Hi havia un neguit de sostenibilitat futura del bon negoci que tenien i, el seu cap i propietari, el Sr. Francesc Planas va cercar ajuda, malgrat una certa incredulitat d’alguns dels seus col·laboradors més directes. Ajuda que va trobar a l’IESE, de la ma del professor Joaquim Vilà, amb el mètode i resultats que el professor ens explica a la xerrada. El títol és prou significatiu: “Com dissoldre avui una crisi que ens cau a sobre: Innovació via Systems Thinking” Aquesta vídeo-conferència es va fer únicament als membres del grup Sopars de Girona.

_____________________________________________________________________

Xavier Ferrer, economista i politòleg, president del Consell Català del Moviment Europeu – La Unió Europea post Covid 19

El gironí del grup i especialista de la Unió Europea ens explica la situació de l’economia a Europa, com la Unió Europea fa front a la crisi i com afecta a Catalunya. La reunió del proper 17 de juliol marcarà un abans i un després i probablement delimiti el proper futur de la Unió. La xerrada d’en Xavier engresca els assistents i procura un debat del màxim interès.
Cal agrair en Xavier que repetís la xerrada que havia fet el mes de juny al grup dels gironins per tal de fer-la als dos grups.

_____________________________________________________________________

President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font – Mobilitat post-Covid 19

El gironí del grup Ricard Font, va pronosticar que un dels “canvis estructurals” en l’escenari post-covid es traduirà en una reducció permanent de la mobilitat d’entre un 10% i un 15% per la consolidació del teletreball, que s’anirà “imposant” tot i que no “serà massiu”. A més, arran de la crisi econòmica i del creixement de l’atur, aquella mobilitat pot arribar a caure un altre 10% o 15% més, tot i que, en aquest cas es recuperarà, per tractar-se d’un factor conjuntural. També ens va explicar que seria convenient un “aplanament de l’hora punta” per evitar aglomeracions al transport públic i que empreses, escoles i sectors com el comerç i la restauració convindria re-formulessin els seus horaris i torns.
 Creu que la mobilitat professional es reduirà en una forma rellevant. Continuaran els viatges, s’obriran nous mercats i es visitaran clients i proveïdors. Les fires seran menys massives, més especialitzades i inclouran platós de televisió per retransmetre-les arreu. Pren una especial rellevància, la digitalització, que comporta la desaparició del diner físic, i la intermodalitat, amb el creixement de plataformes i de més grans aparcaments, més necessaris que mai per la reducció dels espais a les ciutats per al vehicles privats. Les estacions pensa que han de ser més intermodals i caldrà un gran creixement dels serveis de les motocicletes, cotxes i bicicletes compartides. Enguany FGC està començant a posar guixetes a les estacions per reduir la mobilitat del transport de bens comprats online. Cal potenciar la mobilitat interurbana, dons la meitat encara es fa en vehicle privat i és la que causa més contaminació. Pel que fa a la mobilitat compartida, creixerà un cop superada la manca de confiança i com a alternativa al cotxe privat. Finalment la connectivitat i el 5G son un altre dels pilars fonamentals en la mobilitat. Sobre el 5G, creu que es tracta d’una tecnologia que creixerà moltíssim i serà bàsica sent un requisit per al transport públic.
Una xerrada que vàrem poder gaudir els que hi vàrem assistir i poder preguntar. Agraïm el president de FGC la seva disponibilitat.

Confiem aviat poder aconseguir el vídeo a fi que el pugueu gaudir…

_____________________________________________________________________

Professor Francesc Solé Parellada, actual membre de la comissió per potenciar el sector de l’automòbil creada per Foment del Treball – Crisi de Nissan a Catalunya – Juny 2020

El professor és catedràtic emèrit d’Organització d’Empreses de la UPC, vicepresident de la Fundació Coneixement i Desenvolupament (FCYD) i un gran especialista en polítiques industrials i tecnològiques, així com en temes d’innovació.
Podeu llegir la seva biografia a l’adreça següent: https://www.uv.es/plaestrategic/v/CURRICULUM_Sole_Parellada.pdf
A la xerrada ens parla de la crisi de Nissan i la situació del mercat automobilístic català.