Biografia del Sr. Joan Vila i Simon, empresari en el mon del paper tissú, enginyer en tecnologia de paper i professor
Nascut a Sarrià de Ter l’any 1954. Està casat i te un fill, és un apassionat per l’energia i molt bon excursionista fins l’any 2018, que procurà practicar setmanalment.
Enginyer Industrial (1972-77) per l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, de Terrassa (ESEIT) de la UPC i enginyer en tecnologia de paper per l’escola de Grenoble, École Française de Papeterie (1977-78).
A l’any 1979 va fer el seu pas efímer per la política fins el 1982, formant part del Consell Municipal de Sarrià de Ter, una solució de l’alcalde de Girona Joaquim Nadal per donar sortida a la independència de Sarrià de Ter. La responsabilitat d’urbanisme la portà des de la seva residència de Grenoble, amb viatges periòdics setmanals .
Inicia la seva activitat professional en una empresa francesa que fabrica màquines de paper (1979-81). Des de l’any 1981 és el CEO d’una fàbrica paperera ubicada a Beuda (Garrotxa), L.C.Paper S.A. de la que n’és soci majoritari juntament amb la seva germana Assumpció. Una empresa líder destacada en l’aplicació de processos sostenibles i de baixes emissions de carboni en un sector que abans era tingut com a molt contaminant. L’any 2019 tenia un centenar d’empleats i una facturació de 47 milions €.
Professor de tecnologia de paper en un màster a la UdG i d’una classe sobre l’Energia de Demà a la UdG (2003-08). S’ha convertit en un referent sobre economia verda. Argumenta amb dades els problemes que ens planteja amb urgència el canvi climàtic, i proposa sortides viables. Participa en nombrosos debats i seminaris sobre estalvi i nou model energètic.
Forma part de la comissió d’energia de Pimec des de l’any 2005, de la que n’és president des de l’any 2016. A finals de juliol de 2022, va ser nomenat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.
Des del 2005 escriu un article setmanal al Diari de Girona. A l’any 2003 va publicar el llibre “Caminant per la vall de Camprodon: els nostres camins” i el 2014 “La crisi des de la trinxera: economia per a empresaris” on explica la seva experiència personal i analitza les raons profundes de la crisi mundial i, l’espanyola en particular.
L’any 2021 presenta el llibre “Economia del Canvi Climàtic” sobre les reformes fiscals i reglamentàries que cal fer a l’economia per controlar el canvi climàtic. Te pendent d’acabar un llibre sobre les energies renovables “Una economia de prosperitat contínua”, dibuixant l’equilibri entre un creixement sostenible i un decreixement estable.
Podeu veure els seus articles a la seva web personal a www.jvila.cat