Tertúlia amb el Sr. Francesc Fajula, CEO del Mobile World Capital, el proper dimarts 20 de maig de 2025
Petit apunt sobre què és i com ha anat evolucionant el congrés de mòbils, o Mobile, des dels seus inicis en que a nivell popular s’entenia que, bàsicament, recollia les novetats en els terminals.
El primer congrés de mòbils l’any 95 es va fer a Madrid, però l’any següent ja va anar a Cannes, on s’hi va estar 10 anys, per finalment l’any 2006 arribar a Barcelona, on gràcies a la bona feina del Mobile World Capital i les seves innovacions, malgrat l’esperit inicial d’un nomadisme enriquidor, la plaça catalana va acabar consolidant-se com la més convenient per totes bandes.
Però enguany, després de tants anys a Barcelona, què és, què es fa i què es presenta exactament i quines innovacions s’han assolit amb aquest congrés?
Sospito que no és ben bé el que una gran majoria encara creu. Procuraré explicar el que jo entenc i a la tertúlia ja ho revisarem amb el convidat i sobretot esmenaré el text que faci al cas.
Inicialment, els primers terminals mòbils tenien la seva tecnologia molt vinculada al país i operadora de telecomunicacions que li donava suport. No servien però a d’altres països.
Com resoldre-ho?
Es va crear un estàndard, el GSM que adoptat per les telcos, permetria que un terminal mòbil operés arreu entre operadores de països diferents. El 1er terminal va funcionar l’any 91 …
Les diferents versions d’aquest GSM es va anomenar 2G (sms, politons), 3G (afegeixen dades…temps de la Blackberry), 4G, 5G…
I com s’aconsegueix?
Creant una associació al respecte, la GSMA.
Des de llavors un terminal funciona a totes les operadores que adoptin l’estàndard i estiguin a l’associació́́, que vetlla per l’estàndard i la seva actualització i millores.
I te algun acte de visibilitat mundial reconegut?
Doncs si, la GSMA organitza el Mobile Wold Congress (des de 2006 a Barcelona, després de 10 anys a Cannes i el primer el 95, a Madrid)
Què es avui el Mobile Wold Congress?
La majoria creu que és el lloc on veure les novetats dels terminals mòbils, les aplicacions, els serveis i els equipaments de telecomunicacions. Però la realitat és molt més que això!
Certament això n’és una part i enguany la menys rellevant, als ulls de professionals i empreses i sobretot no només les directament vinculades amb els mòbils, també per la resta que saben que la innovació en els seus negocis es INNEGOCIABLE.
Una informació que crec rellevant: El 2018 hi havia al mon 8 mil milions de línies de GSM operatives per connectar dispositius … Enguany hi ha més línies de GSM al mon que persones! Quan el Mobile comença a Barcelona l’any 2006, hi havia 2 mil milions de línies GSM. Ja en podeu veure el gran creixement…
Barcelona va aprofitar molt bé el repte. Va teixir una arquitectura i relacions que varen fer que el congrés es consolidés a la ciutat. Barcelona s’inventa el 2012, la Mobile World Capital.
I què és la Mobile World Capital?
Un consorci on hi ha el govern d’Espanya, el govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Fira de Barcelona… és a dir s’ajunten les institucions i entitats i es fan sòcies de la GSMA.
Junts doncs amb la GSMA munten la oficina organitzadora del congrés a Barcelona. I és aquesta organització jurídica la que fidelitza, dona solidesa i facilita a la GSMA tot el necessari pel bon funcionament del congrés.
Aquesta és una primera innovació que ha funcionat. Paulatinament s’ha vist que les possibles informacions que el Mobile podria canviar de ciutat, com inicialment hi havia, s’han anat esvaint…
Però d’innovacions, n’hi han més.
Ara situeu-nos mentalment als salons de la Fira dels darrers anys (8 pavellons): tenim els pavellons 1 i 2, on hi ha tot el referent a les novetats ofertes per les empreses a la ciutadania. És el que bàsicament comenta la premsa i que coneix la majoria de la ciutadania i on usualment arriba als mitjans de tipus generalista.
Les propostes de les empreses per les telcos (empreses de telecomunicacions) són els pavellons 3 i 4. Són el cor del congrés i és on més interessa anar als enginyers .
I a més a Catalunya llavors es varen inventar el “Four years from now” 4YFN.
Però que és el “Four years from now” 4YFN?
Doncs no és res més que el congrés de les empreses d’emprenedoria de Catalunya dins el congrés del Mobile. Qualsevol petita empresa (un forn de pa, o una empresa d’autobusos o…) que cerqui alguna startup que faci quelcom que resolgui algun dels seus problemes, allà és on ho pot trobar. Allà es parla català, a diferència de la resta on gairebé només funciona l’anglès.
Usualment tots els territoris enguany acostumen a tenir el seu congrés d’emprenedoria, a Catalunya és aquest i el tenim dins del Mobile.
I el darrer invent, la darrera innovació, un cop consolidat el 4YFN i que enguany en el seu segon any ja s’ha consolidat i està arribant a la maduresa, és el Talent Arena.
I que és el Talent Arena?
Doncs es tracta del lloc que busquen i necessiten els enginyers i demés professionals que treballen en aquestes tecnologies, amb més de 200 speakers i més de 50 tallers on es desenvolupa el talent. Vaja podríem dir-ne que es tracta del megacurs necessari per estar o posar-se al dia.
Mots dels directius, responsables i tècnics del màxim nivell, molts d’ells directius, que són noms coneguts i respectats al sector participen al congrés, amb stands i presentant allà les seves novetats. Doncs bé, des del Mobile World Capital han tingut la bona pensada de demanar-los que ens expliquin què fan, què entenen on va la tecnologia, quins problemes tenen i quins han resolt etc. tot oferint-hi conferencies i presentacions tècniques.
I aquest any 2025 ha estat conferències amb accés gratuït. Una ajuda per desenvolupar el talent individual. El millor workshop d’especialistes del mon.
Resumint, el 4YFN ajuda a desenvolupar l’ecosistema emprenedor del país i el Talent Arena ajuda a desenvolupar el talent professional de la nostra gent.
El Talent Arena no es trobava ubicat a la Fira, sinó als pavellons de Montjuic (concretament tots els de ma dreta mirant les fonts des de Plaça Espanya). Podeu veure-ho a https://talentarena.tech/es/
març de 2025 – Enric Calzada
En breu podreu accedir a la biografia aquí.