Biografia del Sr. Josep Lluís Alay, físic i historiador, professor d’Història d’Àsia de la UB i director de l’Oficina del president Carles Puigdemont

Biografia (Universitat de Barcelona i Viquipèdia)

        Nascut a Barcelona l’any 1966, és doctor en Ciències per la Universitat Catòlica de Lovaina (Flandes), doctor en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Història Contemporània també per la UB (2010). Tanmateix és llicenciat en Filologia Semítica a la UB. Va treballar cinc anys al Interuniversity Microelectronics Center (IMEC, Lovaina). Va estudiar tibetologia al departament de Filosofia índia de la Universitat d’Hiroshima (Japó), on hi residí com a professor convidat durant dos anys.

És professor associat d’Història d’Àsia a la Facultat de Geografia i Història de la UB. Des de la seva fundació l’any 2001, és el director de l’Observatori del Tibet i Àsia Central (OTAC), també de la UB. Ha estat coordinador del màster d’estudis d’Àsia i Pacífic de la mateixa universitat. És un gran coneixedor de la cultura i de la realitat tibetanes i durant anys ha viscut a mig camí entre Barcelona i Lhasa, la capital del Tibet. Va dirigir diversos projectes de recerca i cooperació al Tibet, Mongòlia, Índia, Pakistan durant més de deu anys. És especialista en conflictes internacionals i molt especialment relacionats amb el drets a l’autodeterminació. Ha publicat gairebé un centenar d’articles acadèmics sobre física, filologia i història. També ha escrit diversos llibres sobre la història i literatura del Tibet, Índia, Pakistan, Afganistan i Àsia en general. També ha co-dirigit alguns documentals de televisió i escriu regularment al Punt Avui. Ha participat com a enviat del president Puigdemont en els referèndums d’autodeterminació del Kurdistan d’Iraq (2017) i de Nova Caledònia (2018).

Des del juliol de 2011 fins al juny del 2015 va ser director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament de Barcelona. Des del 2015 fins el 2018 va ser Comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

El mes de juny de 2018 fou nomenat Coordinador de Polítiques Internacionals de Presidència pel govern de Quim Torra. El juliol de 2018, va ser nomenat director de l’Oficina del president Carles Puigdemont, amb les funcions de dirigir i organitzar els actes, les audiències, les visites i els viatges del president, així com fer tasques de protocol i relacions amb la premsa i els mitjans de comunicació. Des de novembre de 2017 ha acompanyat el President Puigdemont en tots els seus desplaçaments internacionals.

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields