Biografia de la Dra. Carme Torras i Genís, matemàtica, escriptora i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial

Nascuda a Barcelona l’any 1956, és llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB – 1978), màster en ciències de la computació per la Universitat de Massachusetts (UMass – 1981) i doctora en informàtica per la UPC (1984).

Professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), dirigeix un grup de recerca en robòtica assistencial. Des del 2020, és membre del Comitè Assessor d’Ètica en Intel·ligència artificial (IA) del Govern català i del Comitè d’Ètica del CSIC, del qual és vicepresidenta.

Membre de l’Acadèmia Europea (2010), numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (2013), de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC-2017) i Fellow de l’Associació Europea d’Intel·ligència Artificial (EurAI-2007), de l’IEEE (2019), i de la xarxa d’excel·lència paneuropea d’IA, ELLIS.

Compagina la dedicació a la investigació amb l’escriptura literària i la promoció de la tecnoètica.

És coautora de vuit llibres científics i prop de quatre-cents articles sobre neurocomputació, intel·ligència artificial i robòtica. Va ser editora associada i després editora sènior de les transaccions IEEE sobre robòtica (2010-18) i actualment serveix als comitès editorials de 6 revistes i una sèrie de llibres. A més, va ser vicepresidenta associada de publicacions de la IEEE Robotics and Automation Society (RAS) el 2011 i el 2012.

Ha dirigit 20 tesis doctorals i liderat 17 projectes europeus. Actualment, dirigeix el projecte CLOTHILDE – “CLOTH manIpulation Learning from DEmonstrations” (2018-2023), una Advanced Grant de l’European Research Council (ERC), i és la líder del CSIC del projecte Horizon Europe SoftEnable (2022-2026) sobre la manipulació robòtica segura d’objectes deformables en els contextos sociosanitari i alimentari.

El seu compromís a difondre i discutir les implicacions socials de la robòtica amb un públic ampli l’ha portat a escriure algunes novel·les de ciència-ficció i participar en una vintena de volums col·lectius, on els problemes ètics de la tecnologia tenen un paper clau. Les seves novel·les La mutació sentimental (Pagès Editors, 2008); Premi Ictineu- 2009, Enxarxats (Males Herbes, 2017); Premi Ictineu-2018, i el recull de relats Estimades màquines (Males Herbes, 2020), aborden dilemes ètics suscitats per les tecnologies digitals. Altres llibres de narrativa: Pedres de toc (Columna Edicions – 2003); Premi Primera Columna i Miracles perversos (Pagès Editors); Premi Ferran Canyameres, 2011. 

Ha estat guardonada amb el Premi Rafael Campalans de l’IEC (1985), la Medalla Narcís Monturiol (2000) per les seves realitzacions científiques i tecnològiques, el premi Julio Peláez a les dones pioneres en ciències (2019) de la Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno, el Premi Nacional de Recerca (2020) de la Generalitat de Catalunya,  i el Premio Nacional de Investigación en Matemàticas y Tecnologías de la Información y las Comunicaciones (TIC) del Ministerio de Ciencia e Innovación (2020).

@CarmeTorras_ROB
http://www.iri.upc.edu/people/torras

Leave Comment

  • *required fields