Biografia de la Sra. Fina Puigdevall i Nogareda, xef **, cap de cuina i propietària del restaurant Les Cols d’Olot

Nascuda a Olot l’any 1963, està casada i te tres filles. Precisament a la masia on va néixer, des de 1990 en regenta el Restaurant les Cols, de la que n’és cuinera i propietària. 

La seva cuina transmet molt amb pocs elements. Li agrada despullar els plats fins que quedi allò que és essencial, però sense perdre la poesia. És una cuina sòbria però essencial; depurada però generosa. Transmet sinceritat, equilibri, austeritat, naturalitat, d’una manera autèntica i emotiva, amb il·lusió, intuïció i sensibilitat.
És una cuina del paisatge i l’estacionalitat, del producte no viatjat. Una cuina sostenible. La seva cuina és el reflex de la seva manera de ser.

Les propostes que ofereix estan arrelades a la terra i al paisatge que l’envolta. Per això ha començat una tasca d’investigació i recuperació de l’horta tradicional de la comarca.

Treballa, amb una visió particular, els productes propis de la Garrotxa: el fajol, la patata de la Vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès – ànecs i pollastres- els fesols de Santa Pau, la ratafia, el tortell d’Olot, el porc i els embotits, la truita de riu salvatge, el cargol, el senglar, la tòfona, la castanya, el nap, els bolets, les herbes i les flors, …

Vol donar el més íntim i familiar però amb llenguatge d’avui. Li agrada l’enaltiment de productes humils; tenir la natura i el paisatge com a font d’inspiració; reinterpretar i adaptar els productes de la terra i del seu entorn; que la presentació jugui amb el buit o espai del plat ; el contrast tradició/avantguarda. La mateixa filosofia que ha inspirat la reforma arquitectònica del restaurant és la que inspira la seva cuina.

Considera al seu equip com una prolongació de la família, pel joc de complicitats que s’hi creen.

L’objectiu del seu restaurant és donar felicitat. Per això dóna molta importància al ritual i a que es gaudeixi de cadascun dels plaers que envolten la taula: el luxe de la llum i del silenci; la importància del gest i la mirada; la serenor en l’ambient; l’hospitalitat.

El restaurant Les Cols està distingit amb dues estrelles Michelin (2010) i tres Sols (2020) de la guia Repsol. El mateix any el restaurant va ser guardonat amb l’Estrella Verda que atorga la Guia Michelin com a reconeixement als restaurants que respecten els ritmes de la natura i duen a terme iniciatives que preserven el medi ambient mitjançant la gestió de recursos i l’eliminació de residus.

Com a xef, la Fina Puigdevall, va ser guardonada amb el Premi Nacional de Gastronomia 2019, atorgat per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN).

L’espai del restaurant va ser creat, quan no tenien la rellevància d’avui dia, per l’equip RCR arquitectes, premiats al 2017 amb el Premi Pritzker d’Arquitectura.

L’any 2022 va aconseguir el Premi The Best Chef Awards, nominada juntament amb la seva filla Martina Puigvert (1994). Les tres filles s’han incorporat al restaurant i en són el seu futur, la Clara (1992) s’ocupa del celler i de la sala amb el seu pare Manel Puigvert, la Martina com a cap de cuina, i la Carlota (1999) s’ocupa de la rebosteria, sent la cap de R+D culinari.  

Etiquetes: ,

Leave Comment

  • *required fields