Biografia del Dr. Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC)

Biografia (web IJC)

Nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1968 es va llicenciar en medicina amb honors per la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1992. Doctor especialitzat en Genètica Molecular del Carcinoma de l’Endometri, l’any 1996 per la UB. Va ser investigador convidat en l’Escola de Ciències Biològiques i Mèdiques de la Universitat de St. Andrews, (Escòcia, Regne Unit), on va centrar la seva investigació en l’estudi de la genètica molecular del càncer de mama hereditari. Del 1997 al 2001, Esteller va ser becari Postdoctoral i Investigador Associat en l’Escola de Medicina de la Universitat Johns Hopkins (Baltimore, EEUU) on va estudiar la metilació de l’ADN i la seva relació amb el càncer en humans. Els seus resultats han estat decisius per a establir que la hipermetilació dels gens supressors de tumors és un segell característic dels tumors humans.

Des d’octubre del 2001 a setembre del 2008, Manel Esteller ha liderat el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del CNIO. Durant aquest temps es va dedicar a la investigació de les alteracions de la metilació de l’ADN, les modificacions de les histones i la cromatina i la seva contribució al càncer en humans. Va exercir com a director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (2008-2019). Actualment és director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, professor d’investigació d’ICREA i catedràtic de Genètica a la Facultat de Medicina de la UB. La seva investigació actual se centra en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i els ARNs no codificants, així com del desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.

És autor de més de 500 manuscrits originals, acreditats en l’àmbit de les ciències biomèdiques, setze d’ells catalogats com a “paper altament citat” per Thomson Reuters. Dr. Esteller té un factor d’impacte total de 5,102.677, nombre total de citacions de 67,375, amb un Index-h de 124. És membre de nombroses societats científiques internacionals, d’editorials i crític de diverses revistes i entitats patrocinadores. També és editor associat de les revistes “Cancer Research“, “The Lancet Oncology and Carcinogenesis“, redactor en cap de “Epigenetics“, assessor en “The Human Epigenome Project” i membre associat de “The Epigenome Network of Excellence“.

El seu treball ha rebut, entre altres, el Premi Carcinogenesi (2005), Premi Beckman-Coulter (2006), Premi Fondazione Piemontese per la Ricerca sul Cancro (FPRC) (2006), Premi “Swiss Bridge” (2006), Innovation Award from the Commonwealth of Massachussets (2007), Human Frontier Science Program Award (2007), Josef Steiner Cancer Research Award (2009), Premi DEbiopharm-EPFL (2009), Premi Dr. Josef Steiner Cancer Research (2009), Premi d’Investigació Biomèdica Preclínica de la Fundació Lilly (2009), Premi de la Cimera Mundial de la Salut (2010), the European Research Council Advanced Grant (2011), Premi “Rey Jaime I” en Investigación Básica (2013), Premio Severo Ochoa de Investigación en Biomedicina (2014), Premi Nacional en Oncologia (2014), Medalla “Dr Josep Trueta” Generalitat de Catalunya (2015), Premi Nacional de Investigació de Catalunya, Generalitat de Catalunya (2015), Medalla d’Or Parlament de Catalunya (2016), Premi Internacional de Catalunya, Generalitat de Catalunya (2016) Premi Falcó Carlemany (2017), Premi a la Innovació en el Àmbit Sanitari d’Oncologia (2018), Premi 5ª Distinció del Claustre de Doctors i del Consell Social a les millors activitats de divulgació científica i humanística (2018), i Lansdowne Lecture Award, University of Victoria, British Columbia, Canada (2019).

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields