Biografia del Dr. Mateo Valero Cortés, director del Centre de Supercomputació de Barcelona, investigador i catedràtic

Biografia (pròpia i viquipèdia)

Nascut l’any 1952 a Alfamén, Saragossa, es gradua en Enginyeria de Telecomunicacions a la ETSIT de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) l’any 1974. Doctorat l’any 1980 a la Escola Tècnica Superior de Telecomunicacions de Barcelona (ETSIT) (UPC), és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1974 i catedràtic del Departament d’Arquitectura de Computadors d’aquesta universitat des de 1983. Quatre cops director de departament (7 cursos) i 2 anys degà de la facultat d’Informàtica (1984-85).
Ha combinat la seva tasca investigadora amb la creació i gestió de centres dedicats a la investigació sobre la computació d’altes prestacions i la transferència de tecnologia a les empreses:
-De 1990 a 1995, va crear i dirigir el Centre Europeu de Paral·lelisme de Barcelona (CEPBA), per fer investigació bàsica i aplicada en computació paral·lela.
-De 1995 a 2000, va dirigir el C4, el Centre Català de Computació i Comunicacions, coordinant les activitats del CEPBA i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA).
-D’octubre de 2000 fins al a 2004, va ser director del CIRI, Instituto d’Investigació CEPBA-IBM sobre computadores paral·leles.
-Des de maig de 2004, és fundador i director del “Barcelona Supercomputing Center –Centro Nacional de Supercomputación” (BSC-CNS), que actualment reuneix més de 300 investigadors experts en computació d’altes prestacions.
Ha publicat més de 700 articles a l’àrea de l’arquitectura dels computadors d’altes prestacions i ha donat més de 500 conferències.

Entres els seus premis, el premi Eckert-Mauchly 2007, atorgat per l’IEEE-ACM; premi Seymour Cray 2015, atorgat per l’IEEE; premi Charles Babbage 2017, atorgat per l’IEEE; premi “Harry H. Goode”2009 atorgat per l’IEEE; premi ACM Distinguished Service Award 2013; “Hall of Fame” en l’àmbit d’ICT European Program, seleccionat com un dels 25 investigadors europeus més influents en IT, Tecnologies de la Informació; Fellow del IEEE, Fellow distingit d’Intel i Fellow d’ACM. Dos premis nacionals d’investigació que són: el “Julio Rey Pastor” en Informàtica i Matemàtiques i el “Leonardo Torres Quevedo” en Enginyeria; premi “Rey Jaime I” d’investigació de la Generalitat Valenciana; “Creu de Sant Jordi 2016” atorgat per la Generalitat de Catalunya; Premi de la Fundació Catalana Recerca i Innovació; Premi Aragó concedit pel Govern d’Aragó; “Condecoració de l’Ordre de l’Àguila Azteca de Mèxic” 2018 concedida pel Govern de Mèxic.

És membre fundador de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, acadèmic de l’Acadèmia Europea, acadèmic corresponent de l’Acadèmia Mexicana de Ciències, acadèmic de l’Acadèmia Gastronòmica de Murcia, membre acadèmic d’honor electe de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

És Doctor Honoris Causa de la Universitat de Chalmers, Belgrado, Las Palmas, Veracruz, Saragossa, Complutense de Madrid, Universitat de Cantàbria a Santander, Universitat de Granada i CINVESTAV a Mèxic.
El 1998, va ser escollit fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i l’any 2006, l’associació de mares i pares d’alumnes, va decidir posar el seu nom a l’Escola Pública on el professor Valero havia estudiat.

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields