Tertúlia-sopar amb el poeta Sr. Carles Duarte – dimarts 6 de setembre de 2011

El primer dimarts del mes de setembre, com sempre, va tenir lloc a l’Hotel Alimara el sopar de gironins amb un convidat d’excepció, Carles Duarte, actual president de la Fundació Carulla i ex Secretari General de Presidència de la Generalitat de Catalunya.

            La dotzena d’assistents, als quals vingué a saludar el Sr. Gaspar Espunya, disposàvem a la taula no sols del menú sinó d’una breu referència escrita del convidat, tot i que, abans de l’aperitiu, ens el presentà de viva veu el company Lluís Busquets. Subratllà que el Sr. Duarte, nascut el 1959,  en la dècada  dels 80 s’havia format al costat de dues grans personalitats del camp de la lingüística, el doctor Antoni M. Badia i Margarit, amb qui publicà  Formulari administratiu, un llibre del qual estàvem molt necessitats durant la transició, i el Dr. Joan Coromines, amb qui col·laborà en l’elaboració del seu Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. De l’Escola d’Administració Pública de Catalunyapassà a ocupar diferents càrrecs dins l’administració fins a la Secretaria general.

           Busquets també repassà els trets de la seva vessant poètica —sensualitat, oblit, somni—, els guardons obtinguts pel convidat (entre d’altres, és “Chevalier des arts et des lettres” de la República francesa, “Ciutadà europeu” concedit pel Foro Europa i Creu de Sant Jordi) i alguns dels càrrecs duts a terme (de la presidència dels premis Recvll de Blanes  a la Vicepresidència del Fòrum Universal de les Cultures). Tot seguit, insistint  en el fet de ser  un dels poetes més traduïts a l’estranger, va perioditzar la seva obra poètica (aplegada l’any passat a S’acosta el mar: Poesia, 1984-2009) en etapes diferents, destacant el Tríptic hebreu de la segona etapa (Cohèlet, Ben Sira i Qumran) i, molt especialment, el llibre El centre del temps (2003), de la tercera, del qual explicà alguns apunts que s’havia fet en llegir-lo i en recità el  poema Tàber, on el poeta explica l’experiència d’arribar al Palau de la Generalitat a treballar de matinada, quan encara és fosc, tot i flairar l’olor de l’albada.

A partir d’aquí, i ja en ple aperitiu —croquetes de pernil ibèric, bombó de foie i poma  i involtini de formatge i salmó fumat—, el Sr. Duarte també llegí alguna composició de la seva darrera publicació, unes versions de Jordi de Sant Jordi, personalitat que va glossar profusament, enmig de preguntes i respostes sobre la cort napolitana d’Alfons el Magnànim i  barcelonina de Margarida de Prades, vídua de Martí l’Humà, de qui es deia que estava enamorat. El sopar continuà amb una conversa amena i interessant (amanida de parpadelle amb bolets, espàrrecs, cansalada  i oli de pesto i melós de vedella al vi negre amb milfulles de bolets) de manera que arribaren els strudel d’ametlla i guillotines de postres i la conversa no s’exhauria. Anem trobant, amb la col·laboració de tots, la manera d’anar fent quallar-los, aquests nostres sopars?

Biografia de Carles Duarte.

Resum de la Viquipèdia.

Carles Duarte i Montserrat nasqué a Barcelona el 16 de setembre de 1959. És un poeta, lingüista i polític català.

Durant el període de 1978-1981 destacà el seu càrrec com a secretari dels Cursos de Llengua Catalana i de la Comissió Sociolingüística a la Universitat de Barcelona. El 1979, sota un estudi rigorós que comportà moltes hores de treball conjuntament amb el professor Antoni M. Badia i Margarit, publicà la seva òpera prima titulada Formulari administratiu: aplicat especialment a la Universitat, consistent en un estudi sobre l’establiment del llenguatge administratiu. El 1981 obtingué la llicenciatura en filologia catalana  a la Universitat de Barcelona i, destacà l’any 1984 presentant una tesi molt ben elaborada que estudiava amb deteniment el vocabulari jurídic del Llibre de les Costums de Tortosa.

Un de tants fets més destacats de la seva biografia serà la relació professional i d’amistat que mantindrà amb el professor Joan Coromines, especialment entre els anys 1979 i 1989, on col·laborà activament amb aquest professor per a l’elaboració del seu Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana.

Publica el seu primer llibre de poesia, Vida endins, a l’Editorial Moll l’any 1984, quan tenia 25 anys. Entre 1983 i 1989 va ser president de la Fundació Catalunya. Posteriorment, ha treballat en diferents càrrecs importants, entre d’altres: cap del Servei d’Assessorament Lingüístic, subdirector general de Formació d’Adults, cap de l’àrea d’Imatge Institucional, director general de Difusió i membre de la Junta Permanent del Català i de la Comissió Assessora de Llenguatge Administratiu. Ha estat vicepresident pel Principat de Catalunya a la Junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; així com també, entre 1995 i 2007, ha dut a terme el càrrec de president dels Premis Recvll de Blanes .

Dins de l’àmbit social i polític és important fer referència a la seva tasca com a Secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya durant el govern de Jordi Pujol amb Convergència i Unió. També fou el Vicepresident del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 i és patró honorífic de la Fundació Fòrum Universal de les Cultures.

Actualment dirigeix la Fundació Lluís Carulla i presideix la Comissió de Cultura de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País; és secretari del Cercle del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i patró de la fundació Amics del MNAC.
El 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi

Com a escriptor, ha estat inclòs al volum IV de l’Antologia de poetes catalans dels professors Martí de RiquerGiuseppe Grilli i Giuseppe Sansone, a l’antologia Non à la guerre, publicada a França amb el poeta Lionel Ray com a responsable literari, i a l’Antologia de la poesia catalana actual publicada a Buenos Aires per Alberto José Miyara. Ha participat al Festival Internacional de Poesia de Barcelona (1998) i ha fet lectures de poemes a Catalunya, Reykjavik, Melbourne, París, Bordeus, Buenos Aires, Rosario, Roma, Verona, l’Alguer, Neptú (Romania), Madrid, Múrcia, Saragossa,… Ha prologat i presentat llibres de diversos autors.

Podeu ampliar-ne un major detall a la Viquipèdia, i a les webs Escriptors en llengua catalana i també de LletrA, la literatura catalana a internet (UOC) .

Etiquetes: , ,

Leave Comment

  • *required fields