Biografia de la Hble. Sra. Laura Borràs, consellera de Cultura

Biografia (conselleria de Cultura, viquipèdia i web pròpia)

Nascuda a Barcelona l’any 1970, casada i amb una filla, és llicenciada en Filologia Catalana (1993) i doctora cum laude en Filologia Romànica (1997) per la Universitat de Barcelona (UB) per la tesi Formes de la follia a l’Edat Mitjana. Estudi comparat de textos literaris i representacions iconogràfiques, amb títol de Doctorat Europeu (1997) i Premi Extraordinari (1998) de la Divisió de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Barcelona. Parla amb solvència reconeguda català, castellà, anglès, francès i italià.

Actualment és diputada al Parlament de Catalunya (escollida com a independent, per la llista Junts per Catalunya). Ha dirigit la Institució de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2018, des d’on va intentar donar a conèixer el patrimoni literari català, amb l’objectiu de trobar “espais no habituals per a la literatura”. Va viatjar per tota Catalunya oferint conferències en auditoris, hospitals, mercats o, fins i tot, vagons de tren. El 2016 va ser una de les signants del manifest Koiné en contra del bilingüisme a Catalunya. El 2017 va coordinar el 80è aniversari de la institució.

Des de fa 19 anys és professora a la UB, on imparteix Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. També és professora del Màster de Formació del Professorat del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els darrers 15 anys ha combinat la docència amb l’e-learning i el blended learning de literatura desenvolupant el terreny de l’Open and Distance Learning (ODL).

Des de l’any 2000 dirigeix Hermeneia, Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat, que integren professors d’universitats europees i americanes i que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals. Ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat de Catalunya (2001-2005).

Des de 2007 és la directora acadèmica del Màster en Literatura en l’era digital, de la UB i el Grup 62. S’ha especialitzat en la difusió de la literatura en entorns digitals, particularment les xarxes socials. També és la directora acadèmica de l’Organització Filològica d’Estudis Literaris i Artístics (OFELIA). Des de 2008 és ponent a les Doctorials, les jornades de formació per a futurs doctors. Els cursos 2010-2011 i 2011-2012 ha estat Visiting Professor de la Kingston University de Londres.

És membre de l’Internacional Advisory Board de l’Electronic Literature Organization (ELO), membre i professora del Programa de Doctorat Europeu Cultural Studies in Literary Interzones, Erasmus Mundus Joint Doctorate (EMJD/University of Bergamo) i de l’Erasmus Intensive Program on European Digital Literatures que coordina la Universitat de París 8. El 2012 va ser nomenada comissària del Centenari Sales, Calders, Tísner. Forma part del jurat del Premi Sant Jordi de novel·la, del Premi Ramon Llull i del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Ha pronunciat conferències en diferents universitats del món i ha publicat nombrosos llibres, articles i treballs sobre literatura contemporània, teatre, cinema i literatura.

Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació: com a columnista del diari Ara; a Els matins de TV3, com a tertuliana (2006-2009) i en una secció de llibres, i a Catalunya Ràdio, a El suplement (2013-2016) i a El matí de Catalunya Ràdio, parlant de llibres (2016-2017). Responsable de la sèrie de vídeos Bits de literatura d’EduCaixa.

Etiquetes: ,

Leave Comment

  • *required fields