Una exposició del polifacètic artista Frederic Amat a l’Albergueria de Vic, que hauria de ser permanent

Els que no vàreu tenir la ocasió de visitar la exposició “Obra Negra” a l’Albergueria de Vic (de novembre a finals de gener de 2021), us convido a fer-hi una ullada al vídeo que va publicar a les notícies El 9TV . Frederic Amat n’és l’ artista que el grup vàrem poder compartir tertúlia i reflexions el passat mes de desembre de 2017.

Tal i com explica molt bé Blai Marginedas al digital “El Temps de les Arts” es tracta de 7 pintures fetes al llarg d’un any sota el títol “Obra Negra” amb pintura negre, d’ossos calcinats, i blanca, de carbonat de calci, mentre n’analitza el seu origen i els perquès d’aquella reflexió tant ad-hoc per un espai romànic del segle XI, originàriament pensat com a hospici per a pobres i passavolants, amb el rerefons de l’alquímia com a desllorigador.

Qui millor, però que el propi artista que ens ho explica directament:

Unes reflexions que ho expliquen molt clarament, tot il·luminant la foscor, i sobretot ens reviscolen la memòria de l’impacte que produeixen. Unes obres que omplen d’un silenci reflexiu d’entre les diverses lectures que suggereixen. Impactants.
Trobo que és una pena que la exposició s’hagi desmuntat. Una feina com aquesta es mereixeria la vigència de poder-se degustar per tothom i sempre. I aquest entorn, pel que varen ser pensades, ja de per si sorprenent, en seria el més idoni. I més quan, és en bona part, fruit d’aquest confinament que hores d’ara continua, ens propicia la reflexió sobre com, amb el canvi climàtic i la supèrbia de sentir-nos superiors, contribuïm a que es produeixi la pandèmia i, el pitjor, que és pugui anar repetint.

Enric Calzada – febrer 2021

Etiquetes:

Leave Comment

  • *required fields