Xerrada “Exercici i Salut” a càrrec del Dr. Josep M. Bordas als grups de gironins “Sopars de Girona” i de caminaires “XirucairesGoldenWalkers”- Desembre 2023 (Act. Abril 2024)
Una jornada que va ser magnífica, on vàrem tenir la ocasió d’entendre els grans beneficis que l’exercici moderat proporciona a la nostra salut, particularment en edats com la mitjana dels dos grups. Però el més rellevant d’aquest fet prou conegut tot i que poc reflectit en el dia a dia, va ser la recepta final, una conclusió fàcil d’entendre i fins de portar a terme.
La conclusió: cal fer com a mínim l’exercici de caminar diàriament 1 horeta sense aturar-se a la velocitat que cadascú pugui. Si no pot ser els 7 dies de la setmana doncs com a mínim 5 dies. Si a més feu algun altre exercici, doncs encara millor.
Ben segur que a diferència del tòpic del règim, que molts algun cop hem intentat per tal de compensar les menges de més que acostumem, aquest si que serà més fàcil de complir. Apa, doncs animeu-vos i a millorar la salut amb aquest petit costum diari. Tampoc ens costarà tant, no us sembla?
A l’hotel Alimara, per donar cabuda a tants assistents, varen preparar un saló privat esplèndid com podeu veure.
La foto de grup a taula, gairebé al final del dinar i de la tertúlia, amb algun assistent que havia hagut de marxar a d’altres compromisos.
En un dels sopars dels gironins del grup, concretament el del mes de novembre, el Dr. Josep M. Bordas ens va comentar, que si als caminaires ens semblava bé, s’oferia a fer-nos una xerrada que titulava: Exercici i salut. Una actualització. Alguns tenim la sort de poder estar als dos grups en haver deixat l’activitat professional acostumada. Ens va semblar genial i més quan podríem quedar per la xerrada i un dinar aquest mes de desembre, ja que probablement ens resultaria més fàcil combinar que una caminada de tota la jornada. I més encara quan el conferenciant, es tracta d’un amic, gironí del grup, gran esportista i un magnífic especialista com a professional de prestigi reconegut de la medicina interna digestiva, que ens va parlà d’un tema que coneix prou bé i que ja ha parlat en conferències anteriors.
El Dr. ens havia preparat un petit resum de la xerrada que juntament amb una breu biografia us adjunto
Actualització i ampliació del contingut:
Agrair la amabilitat del Dr. Bordas per facilitar-nos per a la seva publicació, el vídeo de la seva presentació del mes d’abril de 2024 al col·lectiu mèdic de l’Associació de metges jubilats de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Crec que als més interessats els oferirà una visió molt més científica i argumentada del resum que ens va oferir a la magnífica trobada del desembre de 2023.
Josep M Bordas – Barcelona, novembre de 2023
El concepte d’exercici, que és molt ampli, tant pot ser físic com mental. Fer-ne, pot comportar un cert plaer. Es pot fer per mantenir les capacitats, però comporta plaer, fins i tot quan es practica en forma competitiva. De fet qualsevol tipus d’exercici afecta, no només la pròpia musculatura, sinó tot el cos, incloent-hi el cervell.
Al llarg del darrer segle s’ha allargat molt l’esperança de vida. Probablement te relació a aspectes mèdics i nutricionals. Ara bé, des que en els anys cinquanta es varen començar a fer estudis científics sobre l’esport, especialment sobre el rendiment dels atletes d’elit per aconseguir una major competitivitat, sembla ser que l’exercici físic hi te un paper prou rellevant.
Els estudis fets, ens han permès conèixer els canvis que origina l’exercici en els diferents sistemes i òrgans del cos humà. Atès que la practica de l’esport s’ha eixamplat a persones de totes les edats i es practica en diferents intensitats, els estudis poblacionals fets ens permeten conèixer els avantatges i inconvenients
que en comporta la seva pràctica.
Els resultats son realment sorprenents, i , sempre que es prenguin les adequades precaucions, ho són per a totes les edats.
La xerrada, pretén posar una mica al dia l’estat actual del moviment social que anomenem com a “exercici físic”, iniciat els anys 70 del segle passat i que sembla ser cada dia te un millor futur.
Un apunt biogràfic del conferenciant…
Des del punt de vista professional, el Dr. Bordas va acabar medicina l’any 1965 (UB). Després d’una estada a París, just durant els esdeveniments de maig del 68, va desenvolupar la seva activitat a l’Hospital Clínic de Barcelona, on tingué l’ocasió de crear la nova Unitat d’Endoscòpia Digestiva, que en aquells moments sorgia com a una nova tècnica, de la que va ser-ne el cap des de llavors i fins l’any 2011. A més de fer de metge, va impartir més de 500 conferències arreu del mon, i va publicar 8 llibres, 90 capítols d’altres llibres i més de 400 articles professionals de l’especialitat. Ha estat professor universitari (UB) i president de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva. Des de l’any 2011, te una placa a l’entrada de la Unitat d’Endoscòpia del Clínic, coneguda com a Unitat d’Endoscòpia Josep M. Bordas. També és el responsable del Servei d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital el Pilar des de 1982, coordinant el Servei de Digestiu des de l’any 98.
Nascut a Girona, en l’esport, de petit era un xicot enganxat a una bici, malgrat que va ser en l’atletisme on va competir, arribant a campió provincial de 800 m llisos amb el club gironí GEiEG. Córrer, després, li permeté conèixer d’una altra forma, els llocs que anava per motius professionals. Va participar en nombroses curses populars, entre les que cal destacar les més de 20 maratons, inclòs dos cops la de New York i nou la de Barcelona. Es remarcable que, per dos cops, va aconseguir fer la de Barcelona en un temps de 2hores i 51minuts, el que, naturalment, l’omple d’un merescut orgull. Va haver de deixar les curses a peu, per una lesió de menisc que li impedien la carrega d’entrenament més adient. Així que atès que la bicicleta no castiga el genoll com ho fan les curses a peu, des de l’any 2000 va haver de canviar d’esport. Actualment segueix en actiu, tant com a metge com a esportista. Els darrers reptes assolits aquest mateix darrer estiu “Hors categorie”, tot seguint els consells del conegut cardiòleg, el Dr. Fuster, són el Tourmalet i el Mont Ventoux.